whatsapp gesprekken tussen femke halsema en ferdinand grapperhaus


De WhatsApp gesprekken tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn naar buiten gebracht na Kamervragen en nu blijkt dat de twee op de avond van de Black Lives Matter demonstratie op de Dam een ruzie hebben gehad via appjes.

Halsema zegt dat ze zich ‘in de kou gezet voelt’ door de minister. Laten we eens kijken hoe de gesprekken zijn gegaan:

Maandag 1 juni 2020 (17:02), Femke Halsema:

Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door deorganisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand.. Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan dedemonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat hetvriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstrantenkomt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke

17:03: uitgaand telefoongesprek van minister van Justitie en Veiligheid naar Femke Halsema: onbeantwoord.

Ferdinand Grapperhaus (17:03):
Ha FemkeGeheel met je eens. Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren. Groet,Ferd

17:03: inkomend telefoongesprek van Halsema naar Grapperhaus: in totaal 2 minuten en 53 seconden contact

19:08: inkomend telefoongesprek van Halsema naar Grapperhaus: Gemist

Femke Halsema (19:09):
Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit eendriehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke

Ferdinand Grapperhaus (19:21):
Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escallatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering.

Femke Halsema (19:22):
Het gaat uitstekend. Men gaat uit elkaar en er is weinig noemenswaardigs gebeurd.Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5.

Ferdinand Grapperhaus (19:22):
Mooi! Komt goed.

Ferdinand Grapperhaus (19:23):
De T is nu eenmaal de T.

Ferdinand Grapperhaus (19:26):
Die 1,5 meter niet handhaven is ooo jullie beslissing, maar zoals ik al zei: diebegrijp ik wel.

Femke Halsema (21:40):
Wat is dit nou?

Ferdinand Grapperhaus (22:07):
Femke,
Ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant. Om 17.02 vandaag kreeg ik een appje van jou waarin je aangaf dat er veel meer mensen dan was geraamd door de organisatie op de demonstratie afkwamen. Het waren er toen al duizend zei je. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter. Je gaf aan niet te willen ontbinden: ‘’Daarvoor zijn de emoties te groot’’ – en gaf aan te willen voorkómen dat demonstranten tegenover politie zouden komen te staan. Ik heb in een antwoordappje en in een kort telefoongesprek gezegd dat te begrijpen en dat er wel later geëvalueerd moest worden. Ik heb wel –telefonisch- mijn zorg benadrukt over mogelijke onrusten nav je bericht. Je gaf toen aan dat er busjes buiten zicht klaar stonden. Twee uur later om 19.09 appte je mij dat een vd kranten los ging en dat je naar buiten wilde brengen dat dit een driehoeksbeslissing was geweest ‘’in ruggespraak’’ met mij. Ik heb direct gereageerd dat dat niet zo was. Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat mbt het de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld.
Groet Ferd

Foto met screenshot van correspondentie 17:02 en 17:03.

Femke Halsema (23:43):
Deze wilde je vastleggen voor de wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten.

Femke Halsema (23:45):
En ik heb niet het belang van het onderwerp verdedigd maar van demonstratievrijheid. Soms even navragen voor je op media reageert.

Ferdinand Grapperhaus (23:46):
Zie de weergave met citaten van jou op AT5. We spreken morgen verder.

Dinsdag 2 juni 2020, Femke Halsema (00:02):
Ook volgtijdelijk klopt dit niet. Dit was lang nadat je mij aan de lijn had gehad. Instormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts nederland een gouden kans ziet.
Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo’n demonstratie vindt nu
eenmaal niet plaats in wijk bij duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de jou had gezet.

00:26: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist

Ferdinand Grapperhaus (08:41):
Ik ben nu in conf calls. Ik bel rond 10.00.

Femke Halsema (08:44):
Ik probeerde je te bereiken. Ik heb de hele dag pers. En het lijkt me logisch dat jij nu duidelijk maakt dat je steun uitsprak aan de lijn van optreden en ik die steun ook nadrukkelijk heb gezocht. Femke

10:26: uitgaand telefoongesprek (van MJV naar FH): onbeantwoord

cka


voer een entry in!

Gast? Vul eerst dit in...