13 februari 2024 aardverschuiving in erzincan


In Erzincan, een stadje in Turkije, heeft vandaag volgens linkse media een nieuwe Chernobyl ramp plaatsgevonden, nadat er een aardverschuiving plaatsvond in een goudmijn. Bij goudwinning komt cyanide vrij en nu is er het gevaar dat de resten cyanide in het grondwater/bodem en de rivier de Eufraat terecht zullen komen, ook al beweert de overheid stellig dat dat op dit moment niet het geval is.

De goudmijn is van Anagold Mining, voor 80% eigendom van Canada [SSR Mining] en 20% van Çalık Holding, het bedrijf waar Berat Albayrak – de man van Erdoğan’s dochter – ooit leiding aan gaf.

(zie: Brokopondostuwmeer)

de polariserende beer


Sommige media beweren dat er 9 mensen onder het puin zitten, anderen beweren dat het gaat om minstens 20 mensen. Het gaat trouwens om de Çöpler mijn in İliç te Erzincan, waarover activisten al jaren schreeuwden dat het ooit mis zou gaan.

Als klap op de vuurpijl was het volgens de media Murat Kurum, de man die op dit moment de strijd aangaat met Ekrem İmamoğlu voor het burgemeesterschap van Istanbul, die als minister toestemming gegeven zou hebben om de capaciteit van de mijn uit te breiden, ondanks waarschuwingen van tegenstanders en experts.

Overigens zijn de aandelen van SSR Mining Inc. na het incident met 53% omlaag gekelderd.

Link

cka


voer een entry in!

Gast? Vul eerst dit in...