De eerste keer dat je naar de Starbucks gaat is het altijd lastig om een keuze te maken door al die koffiesoorten met exotische namen. Wanneer je die horde voorbij bent, volgt de keuze om een koffiebeker te kiezen. De (v: barista) vraagt heel snel: ’tall, grande or venti?’, terwijl jij nog probeert te begrijpen wat ze nou zei. Oh, tall: ja, dat zal wel groot zijn, zou je denken, maar dan zit je dus je dus eigenlijk fout.
De namen van de Starbucks koffiebekers hebben een mix van Italiaanse en Spaanse namen. Starbucks oprichter Howard Schultz was na zijn bezoek naar het land in 1983 onder de indruk geraakt van de Italiaanse koffiecultuur. Ter ere daarvan besloot hij om niet alleen de koffiesoorten (macchiato, espresso, cappuccino), maar ook de beker waarin de koffie zit een Italiaanse naam te geven. Anderen zien dit als puur en alleen een marketingstrategie met voor de rest geen andere betekenisvolle reden: het had namelijk net zo goed small, medium en large genoemd kunnen worden. Feit is dat Starbucks oorspronkelijk begon met alleen ’tall en short’ in de gelederen en met de toevoeging van de woorden ‘venti’ en ‘grande’ een soort exclusiviteit wilde creëren.
De namen van de Starbucks bekers van klein naar groot:
Short = kleinste Starbucks beker (Engels)
Tall = betekent ‘groot’ in het Engels maar is een middelgrote beker (groot)
Grande = betekent ‘groot’ in het Spaans, maar is kleiner dan venti.
Venti = Staat voor ’20’ in het Italiaans en tevens de grootste beker die je kunt krijgen in een Starbucks winkel.
Overigens kan het heel goed zijn dat je ‘short’ nog nooit hebt gezien of gehoord. Als je in de winkel staat, staat dat namelijk nergens aangegeven. Dit is een marketing truc: je betaalt immers meer voor een iets grotere tall dan de short en dus staat het niet standaard op de lijst. Het officiële verhaal is dat het menu te lang werd, maar dat is volgens velen niet waar. Als je erom vraagt krijg je uiteraard wél een short mee.
Log in om te liken en de likes te zien.