johan van oldenbarnevelt


Van Oldenbarnevelt was een van de beroemdste advocaten van Nederland. Deze landsadvocaat leidde de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog en sloot in 1609 het Twaalfjarig Bestand met Spanje, waarin de wapens werden neergelegd.

In 1600 had Van Oldenbarnevelt de opdracht gegeven om de kapers bij Nieuwpoort weg te jagen. Dit was tegen de zin van Prins Maurits van Nassau, die de leiding had over het leger. Ondanks dat volgde hij deze orders op en was hij op weg naar Nieuwpoort. Voordat hij er kwam, werd hij verrast door een aanval van de Spanjaarden; dit wordt de Slag bij Nieuwpoort genoemd en is een van de belangrijkste oorlogen in de Nederlandse geschiedenis. Maurits wist ternauwernood de aanval af te slaan en overwon de Spaanse troepen.

Dit zorgde echter voor veel frictie tussen Maurits en Van Oldenbarnevelt; Maurits had al eerder aangegeven dat het niet slim was om naar Nieuwpoort te gaan en hij kreeg dus gelijk. Uiteindelijk kwam er ook religie in het spel; Maurits vond dat de Republiek één geloof diende te hebben. Hij koos voor de contraremonstranten, dat was de kant van Franciscus Gomarus, een orthodoxe Calvinist. Van Oldenbarnevelt, daarentegen, pleitte onder meer voor tolerantie voor de remonstranten in de publieke kerk en koos openlijk de kant van Jacobus Arminius.

De relatie tussen Maurits en Van Oldenbarnevelt was nu zodanig verslechterd dat Maurits een staatsgreep pleegt en in 1619 Van Oldenbarnevelt liet onthoofden.

Voor meer informatie, is dit ook een prima bron:
https://gevangenpoort.nl/verhaal/johan-van-oldenbarnevelt

cka


voer een entry in!

Gast? Vul eerst dit in...