apartheid


Apartheid klinkt al misselijkmakend, maar het is nog erger als je erin duikt en ziet wat er destijds is gezegd en gedaan in Afrika. In dit geval met name in Zuid-Afrika, dat het strijdtoneel werd van blank versus zwart.

Je had de anti-zwarten, die niet geloofden dat de zwarten Afrika konden besturen. Dit waren mensen zoals Jan Smuts en Hendrik Verwoerd. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat apartheid wettelijk werd vastgelegd waardoor het land letterlijk werd opgesplitst en de blanken volledig gesegregeerd van de zwarten leefden. De regering wees de gebieden met economisch potentieel aan de blanken toe, terwijl de zwarten de zogenaamde “thuislanden” kregen waar heel weinig viel te halen.

Tegenover typetjes als Verwoerd had je Nelson Mandela, die een volksheld werd nadat hij vrijkwam en met zijn ANC in 1994 aan de macht kwam en de apartheid ophief.

De meest zieke beelden hebben we waarschijnlijk niet eens gezien, omdat er lang niet altijd camera’s bij waren, maar hetgeen dat te zien was, was al verdomd slecht. Zo werd in 1985 door CBS het Trojan Horse incident gefilmd wat enorm veel impact had in het buitenland. Het resulteerde uiteindelijk in economische sancties en zorgde ervoor dat de zwarten zich nog feller gingen verzetten tegen het apartheidsregime.

cka


voer een entry in!

Gast? Vul eerst dit in...